Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

Pensioenschets verbindt inkomsten met uitgaven

Een indruk van later

Hoe zet je deelnemers aan het denken over hun inkomen na pensionering? En hoe krijgen ze een indruk van het leven dat mogelijk is met dat bedrag? Wezenlijke, maar lastige vragen, waarop de Pensioenschets een antwoord is. Deze online tool, door AZL ontwikkeld, staat niet alleen stil bij toekomstig inkomen, maar ook bij te verwachten uitgaven.

De Pensioenschets is een aanvulling op de online dienstverlening aan AZL-klanten en is sinds 1 januari 2016 beschikbaar. Deelnemers tussen 30 en 55 jaar vormen de primaire doelgroep. Bij de ontwikkeling van de Pensioenschets is gebruik gemaakt van inzichten uit de gedragseconomie. Het is in de basis een financiële online planner, maar wie de tool gebruikt, krijgt niet alleen kale cijfers voorgeschoteld. Er is vooral aandacht voor wat mogelijk is met een bepaald inkomen.

Inkomsten en uitgaven

De inkomsten die een deelnemer kan verwachten haalt de Pensioenschets uit MijnPensioencijfers, de omgeving die AZL achter de inlog van websites aanbiedt. De bedragen voor de te verwachten uitgaven gaan uit van Nederlandse gemiddelde uitgaven voor levensonderhoud, ingedeeld voor 3 inkomenscategorieën: beneden modaal, modaal en boven modaal. Deze gemiddelde uitgaven kan de deelnemer zelf naar beneden of naar boven bijstellen (zie kader: hoe werkt de Pensioenschets).

De 'look and feel' van de Pensioenschets is luchtig, vooral door de illustraties die gebruikt worden. Op de pagina waar je kosten van een auto of ander vervoer kunt invullen, verschijnt een foto met een dikke knipoog: een ouderwetse driewieler voor peuters. Ook icoontjes ogen speels, de portretfoto's zijn vermakelijk. Zoals die van de senioren met feesthoedjes in een schuimbad.

Gebruikerstest positief

Marktonderzoekers van bureau RMI verzorgden een gebruikerstest. Daaruit blijkt dat de luchtige toon en sfeer aanslaan. Ook de frisse kleuren op de diverse pagina's vallen in de smaak. Een reactie: 'Dit ziet er mooi en duidelijk uit.'

Vooraf bleken de proefpersonen - willekeurig gekozen mensen tussen 30 en 55 - wel bezig te zijn met hun pensioen, maar dit toch vooral als 'ver van hun bed' te ervaren. Eén van de opmerkingen vooraf: 'Als er op tv iets komt over de dekkingsgraad dan denk ik: het zal wel. De ene keer gaat het omhoog, de andere keer gaat het omlaag'. Een ander zegt: 'Ik maak de brieven van mijn pensioenfonds wel open en dan kijk ik het even door. Daarna gaat het netjes in een klapper.'

De Pensioenschets vinden ze een verademing, zeker ook qua gebruiksgemak: 'Het is knap gemaakt. Heel laagdrempelig'. De afsluitende pagina met tips om je pensioeninkomen aan te vullen, biedt welkome informatie. De Pensioenschets heeft deze deelnemers aan het denken gezet over de levensstandaard na pensionering, zo blijkt uit hun reacties. Zoals een van hen concludeert: 'Het is goed om dit een keer te zien.'

Deelnemersportaal

Startpunt voor de Pensioenschets is het Deelnemersportaal, waar het bedrag te vinden is dat de deelnemer kan bereiken als inkomen na pensionering. Op de witte knop eronder staat 'Maar is dit wel voldoende?' Druk erop en de Pensioenschets start.

Na het invullen van de gezinssamenstelling en globale inkomensgegevens krijgt de deelnemer het 'speelveld' te zien. Links staat het netto maandinkomen bij 67 jaar. Tien iconen staan voor de huishoudpotjes, variërend van kosten voor vervoer, huisinrichting, hobby's, vakantie, kleding en schoenen, boodschappen. Sleep zo'n icoon naar de cirkel in het midden van het scherm en rechts begint de uitgaventeller vervaarlijk op te lopen. Met elke toegevoegde kostenpost zie je in de cirkel de verhoudingen tussen de uitgaven precies weergegeven, als de punten van een taart.

Specifieke bedragen

Wie bijvoorbeeld de woonkosten (€900 volgens de Pensioenschets voor een tweepersoons huishouden met modaal inkomen) meer op maat wil laten weergeven, klikt op dit deel van het speelveld en vult specifieke bedragen in. Zoals kosten voor een hypotheek, huur, gemeentelijke heffingen en gas, water en elektra. Het invullen maakt bewuster van alle kosten en de verhoudingen ertussen. En van mogelijke meevallers in de toekomst, zoals een afbetaald, hypotheek-vrij huis.

Ook een kostenpost als vervoer zet aan het denken. Gemiddeld geven beneden modale tweepersoons huishoudens €290 per maand uit aan mobiliteit. Voor twee persoons huishoudens met een boven modaal inkomen is dit bedrag zelfs €440. Dat oogt als een flinke greep uit de huishoudportemonnee. Stap je na je pensionering net zo vaak als nu in de auto? Of ga je er meer op uit met het openbaar vervoer of op de (elektrische?) fiets?

A-merken

Intussen staan er een aantal vaste kostenposten op het speelveld, waaronder vervoer, wonen, verzekeringen, abonnementen en hobby's. De teller die de kosten optelt, springt op rood zodra de post 'huishoudelijke uitgaven' wordt toegevoegd. Kleding en schoenen, weekendjes weg, vakantie? Geen geld meer voor. Dat rechtvaardigt de vraag die de Pensioenschets stelt als je de huishoudelijke uitgaven wilt specificeren: 'Blijf je ook na je pensioen A-merken kopen? Of ga je op zoek naar goedkopere alternatieven?'