Voor een optimale beleving van deze website, vragen wij u cookies te accepteren. De website zal pas cookies plaatsen wanneer u hiervoor expliciet akkoord heeft gegeven. Lees meer >

 

Onderhandelingen en drie belangrijke knelpunten

Deze en komende week zijn cruciaal in de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel. Immers, er komt een keer een einde aan het gepraat en dan ligt er een akkoord of er ligt geen akkoord.

De gesprekken in de Sociaal Economische Raad (SER) vorderen zeer gestaag maar zeker. Althans volgens de immer zo goed ingelichte bronnen die deze informatie graag delen met de pers. Er zijn nog altijd drie belangrijke knelpunten die partijen van een akkoord afhouden.

Dat zijn de rekenrente die gehanteerd moet worden bij het uitvoeren van het door partijen te introduceren reële pensioencontract (dat er een reëel contract moet komen, daar zijn partijen het wel over eens), de bevriezing van de stijging van de AOW leeftijd en de pensioenoplossing voor zzp’ers. Bij de eerste twee punten is een (nadere) toezegging van minister Koolmees onontbeerlijk.

In feite zijn dit de knelpunten die al lange tijd bestaan en waar kennelijk nog steeds geen overeenstemming over is bereikt.

Een relatief nieuwe horde die de FNV heeft opgeworpen is dat de linkse oppositie partijen in de tweede kamer (PvdA, Groen Links en SP) zich ook moeten kunnen vinden in het nieuwe pensioenstelsel. Omdat dit ook in het voordeel is van het kabinet is minister Koolmees dus nu op meerdere fronten aan het praten. Alsof het nog niet moeilijk genoeg was.